Rondleiding langs de bezienswaardigheden in dit juweel uit de gouden eeuw

Wij leiden u graag rond langs de bezienswaardigheden in dit juweel uit de 17e eeuw! U wordt ontvangen met een film over het dorp De Rijp e.o. (7 min.) en koffie, thee met koek. Deze film is meertalig beschikbaar. Hierna bezoeken we de diverse monumentale ruimten. De kosten hiervoor bedragen € 9.50 pp. De rondleiding incl. ontvangst duurt ong. 45 minuten.

Rondleidingen inclusief film

raadhuis de rijp

Wij leiden u graag rond in Raadhuis De Rijp. De start is in de Leeghwaterzaal met een film over De Rijp en koffie met lekkers. De film duurt ongeveer 7 minuten. Vervolgens bezoeken we de diverse monumentale ruimten en de Waag.

Koningsstoel

bezienswaardigheden koningsstoel de rijp

In 2014 bezocht het koningspaar voor de eerste Koningsdag als eerste ons dorp De Rijp. De kinderen van De Rijp deden mee aan een wedstrijd ‘wie maakt de mooiste Koningsstoel’. Helaas belandden ze op de tweede plaats, maar doordat de koninklijke familie allemaal hun handtekening zetten werden ze toch een beetje eerste. Te bezichtigen in de Leeghwaterzaal.

Eerste druk Chronieken Leeghwater

bezienswaardigheden eerste druk chronieken leeghwater

Jan Adriaanszn. Leeghwater was naast beroemd waterbouwkundige ook een schrijver. Zijn eerste werk ging over De Rijp. Deze Chronyke daar is van het eerste exemplaar slechts een facsimile (kopie) en deze vindt u in het raadhuis in de Raadszaal.

Portret Jan Boon

bezienswaardigheden portet Jan Boon

Jan Boon was de laatste en rijkste reder van De Rijp. Hij liet al zijn geld na aan het dorp en het fonds dat deze nog steeds beheerd bestaat nog steeds. Tijdens een rondleiding kunnen wij u er van alles over vertellen.

Brandspuit Jan van der Heijden

bezienswaardigheden Jan van der Heijden brandspuit

Op de begane grond in de ruimte van de VVV (de Waag) vindt u de unieke brandspuit van Van der Heiden. Hiervan bestaan er nog maar 3 en dat maakt deze brandspuit, die ook nog ebruikt is tijdens de grote brand in De Rijp dd 1654 bijzonder uniek. U zult begrijpen dan deze met handkracht bewogen spuit een enorme vooruitgang was in de 16de eeuw.

De Waag

bezienswaardigheden de rijp

De Waag was het handelshart van het gebouw en De Rijp. Hier kwamen de goederen aan en werden deze gewogen. De prijs bepaalde het inkomen van de leveranciers. Ooit is er een os gewogen op het weegstel.

Kast J.A. Leeghwater

bezienswaardigheden kast van leeghwater

Jan Adriaanszn. Leeghwater tekende het raadhuis. Maar om te laten zien dat hij dit kon werd hem gevraagd eerst een kast te ontwerpen. Deze kast vindt u nog steeds in de raadszaal met onderaan het beroemde beeldwerk van Leeghwater, een kinderkopje.

Portret J.A. Leeghwater

bezienswaardigheden portet leeghwater

Er zijn weinig afbeeldingen van Jan Adriaanszn. Leeghwater te vinden. Eén van de uitzonderingen daarop is in het Raadhuis van De Rijp. U vindt zijn buste op sokkel voor het raadhuis, zijn geschilderde portret in de raadszaal en mozaiek in de Leeghwaterzaal. Zijn sfeer ervaart u overal.

Heeft u interesse?

Meer De Rijp-uitjes?